"БЕЗ ИЗПИТ НЕ Е ПРИЕТ НИКОЙ..."

Васил Левски

Ангел Свирков

Ученик в Райковската гимназия

През 1934 г. става ученик в Райковската гимназия. Учебната година започва в Долно Райково, но много скоро преместването на гимназията на сегашното й място става реалност и учениците пренасят  на гръб чиновете в новото училище.

В навечерието на 90- годишнината на гимназията почти 90-годишният бивш възпитаник разказва за своите учители и съученици. Разказът му започва с директорите: Никола Владимиров, починал 1934 г. е заместен от Антон Зяпков, който преподава на учениците история и руски език. С въ зторг  разказва за третия си директор Иван Попниколов, който преподава география и е много добър преподавател и педагог.

 Сред преподавателите му са колоритни личности като Димитър Горофалов и Константин Ярославович Яновски. Освен с преподавателска дейност двамата  ръководят музикалната и театралната дейност в гимназията.

Съучениците на Свирков са от цялата Смолянска област и извън нея: от Златоград до Велинград и от Доспат до Чепеларе. Випускът ( 52 момчета и 8 момичета) е от 2 паралелки по 30 ученици.

Много от тях всеки ден извървяват дълъг път до училище. Той самият върви два часа сутрин пеш до училище и два след обяд до вкъщи. Само през зимните месеци  на 34/35 учебна година живее на квартира, а през следващите в Ученически пансион, който през 1936/37/38 е в Коруевата сграда, а след това се премества в Пангаловата къща. Учениците, които не са от Смолян , носят на гръб храната за една седмица. Ангел разказва какво е носил в торбата: една тава хляб, дървено каченце с кисело мляко, бакърен тас с варен фасул, обърник, малко ябълки, малко орехи.

 Част от учениците, живели в пансиона и 2 от момичетата, които се хранят там. На първия ред отляво надясно: Минчо Минчев, свещеник Попалов, Иван Попниколов- директор на гимназията, Ангел Попконстантинов - домакин

 

През ваканциите Ангел помага на семейството си. Майка му е учителка, завършила е българската Одринска гимназия, но учителската заплата не стига. Ангел трябва да коси и събира сено, да кастри дъбови клони за козите, да води животните на паша.  В гимназията учениците също се трудят. Залесяването е основната им дейност. Ангел с гордост разказва , че е залесявал гората около параклиса над гимназията.

Трудно и много сложно е времето, през което той учи в гимназията. Част от гимназистите, сред тях и Ангел са ремсисти. Има и легионери.

 Абитуриентът Ангел Свирков

 

 

Студент в Икономическия институт в София иучастник във Втората световна война

Повечето съученици на Ангел продължават образованието си. Сред тях е Мария Костова – Згурова. Тя следва славянска филология ( състудентка на Блага Димитрова) и 40 години е преподавател по литература в Райковската гимназия. Атанас Беров от с. Хасовица, който зиме и лете ходи  пеш съвсем сам от село до гимназията и обратно , следва в Германия. Там се  включва в нелегална дейност , заловен е и загива в Бухенвалд. Ангел записва Икономическия институт в София, но мечтата му е друга. Иска да следва медицина. Затова успоредно със следването  ходи на уроци по латински език. Медицина по това време кандидатстват само ученици, завършили класическа или полукласическа гимназия. И Ангел се явява на изпит по латински език в Пловдивската мъжка гимназия. Документите за Медицинския университет са подготвени, но на 03.03.1941 г. България се присъединява към Фашисткия блок и Ангел заминава в армията. Там завършва Школата за запасни офицери.    На 09.09.1944 г като взводен командир на 21 –ви Средногорски полк заминава на фронта и участва в I –та фаза на войната.

След завръщането си от фронта продължава образованието си в Икономическия институт . Междувременно през 1945 г. основава потребителска кооперация в с. Серафимово.

Учител в Райковската гимназия

 През есента на 1946 г. Ангел Свирков е назначен за учител по физкултура в Райковската гимназия. Сред неговите колеги е съученикът му Ангел Робов, който преподава химия, Тодор Тодоров, Ангел Сарандалиев, Атанас Капитанов, Димитър Петков и бъдещата му съпруга Елена. Сега той работи заедно с бившите си преподаватели Яновски и Велков.

 

Пансионерите от пансиона към гимназията  - Райково с директора на пансиона и  учителя по физкултура - Ангел Свирков през учебната 1946/47 година

 

 

 Ангел Свирков като класен ръководител

Офицер в армията и икономист и общественик

В края на 1947 г. учителството му е прекъснато. Призован е  като офицер в армията. В София завършва Висша военна академия и остава на работа там.

След напускането на армията работи като икономист в Академията на науките – София. През 1959 г. Смолян става окръжен град и той е поканен да работи като икономист в Плановата комисия към окръжния съвет. Пенсионира се в ОКС, където работи  15 години.

От 17 г. е Председател на Общинския съвет на Ветераните на войните. С 14-те дружества във всяко кметство е в постоянна връзка. Не му е лесно, но не се оплаква. Всички починали председатели е изпратил с надгробно слово . Във всяко дружество е изнесъл по две лекции. Канен е да изнася лекции пред ученици и пенсионери за Дравската и Одринската епопея. Ангел е лектор и член на Тракийската организация.

Тази година той навърши 70 г. от завършването   на своята Алма Матер и се вълнува за предстоящото честване, посветено на 90-годишния юбилей на гимназията.

 

Този сайт използва бисквитки.