"БЕЗ ИЗПИТ НЕ Е ПРИЕТ НИКОЙ..."

Васил Левски

100 години Райковска гимназия

Юбилейни тържества по случай 100 годишнината на Райковската гимназия

XII междуучилищно състезание "Лъвски скок"

100 години училище с традиции и високи достижения!

100 години Райковска гимназия –
Помним миналото, живеем в настоящето, мечтаем за бъдещето!
Райковската гимназия – най-старото средно учебно заведение в Средните Родопи!
100 години училище с традиции и високи достижения!
На 29 януари 1920 г. е поставено началото, когато със заповед № 321 на министъра на Народното просвещение Цанко Бакалов Ксантийската държавна непълна смесена гимназия се премества в село Райково, Пашмаклийско. С това са положени основите на най-авторитетното учебно заведение в Среднородопския край!
Юбилейните тържества на 29.01. 2020 година бяха отменени за 18.02 2020г. поради обявената грипна ваканция. Но тази дата бе отбелязана с тържествен съвет във фоайето пред учителската стая. На събитието присъстваха инж. Таня Михайлова, заместник министър на образованието и науката, г-жа Мария Семерджиева, началник на РУО – Смолян, г-н Костадин Чаталбашев, председател на УС на Училищното настоятелство, г-н Петър Тодоров, председател на Обществения съвет, г-н Никола Чернев, автор на книгите „Райковска гимназия” І и ІІ част, директори на училища в Смолян, учители и служители ветерани. Събранието се превърна в задушевна среща на споделени спомени от историята на училището. Г-жа Таня Михайлова прочете поздравителен адрес от министъра на образованите и науката г-н Красимир Вълчев и връчи на директора на гимназията почетния плакет на МОН.
Гимназията има всички основания да се гордее със забележителната си история, с високите успехи на своите възпитаници, с професионализма и всеотдайността на всички преподаватели и служители, отдали през годините душа и сърце за нейния просперитет!
През пролетта на 1921 година Ксантийската държавна непълна смесена гимназия приема за свой патрон Апостола Васил Левски.
100 години Профилираната природо-математическа гимназия „Васил Левски“ е част от духовната история на Смолянския край.
През всичките тези години гимназията създава и отстоява еталоните на висок професионализъм. Винаги в помощ на учениците, искащи да се докоснат до безкрайното поле на знанието. И те, нашите гимназисти, всеки ден прибавят по нещо ново към наученото, стават по-знаещи и можещи, духовно по-богати!
Училището е нещо, което се помни цял живот! А нашето училище – Райковската гимназия не е просто една издигната сграда, то е част душата на всички ученици, възпитаници, учители, служители! То е творец на личността, място в което среща си дават достойната история и неограничените възможности на бъдещето, то е двигател на човешкия прогрес!
С гордост отбелязваме, че от класните стаи на Гимназията са тръгнали много изявени личности на българската наука и култура, изтъкнати представители на спорта и изкуството. В България или в чужбина възпитаниците на 100-годишното ни училище носят силата на духа на нашия патрон – Васил Левски, огъня на първосъздателите на Гимназията, дързостта на младостта, стремежът за знания и вярата в себе си!
Юбилейната 2019/2020 учебна година Райковската гимназия посреща с изпълнен план-прием, реализиран от една паралелка в 5 клас и три паралелки в 8 клас с профилирано обучение с интензивно изучаване на чужд език – английски език и с профили „Математически“, „Софтуерни и хардуерни науки“ и „Природни науки“.
С чувство на гордост отбелязваме, че Столетницата ще продължи да бъде гнездо на просветата и културата в Смолян и региона, защото НИЕ - Помним миналото, живеем в настоящето, мечтаем за бъдещето!

Филм за 100 години Райковска гимназия

Филм за 100 годишнината на ППМГ "Васил Левски", създаден от клуба по краезнание и история.

Филм

Обява за дарение

Този сайт използва бисквитки.