Защо ПМГ?

Защо ПМГ?В живота ни има неща, които избираме, и такива, които ни се случват. Учението в Райковската гимназия не е случаен избор. По-скоро е съзнателно ориентиране, път към утрето.

Прием

ПриемПМГ “Васил Левски” гр.Смолян предлага на своите възпитаници висококвалифициран преподавателски екип, благоприятна интелектуална среда.

Обучение

ОбучениеПрез настоящата 2016/2017 учебна година в ПМГ ”Васил Левски” се обучават 469 ученици в 20 паралелки. В момента в училището преподават 35 учители.

Връзка с нас

Връзка с насАдрес: ул. Никола Филипов 2

гр. Смолян 4700

Email: pmg_smolyan@abv.bg

Телефон: 0301 82902

Факс: 0301 82902

Патрон

  • ПДФ

Райковската гимназия е училище с много традиции, а една от най - тачените и почитаните е през мразовития месец февруари, когато скръб сковава сърцата и мъка тегне в душите при мисълта, че на 19 февруари българският народ е изгубил своя смел син. Огънят на факлите запалва в нас искрата на гордостта, че сме потомци на Левски, но същият този огън гори душите ни.

През пролетта на 1921 г. Райковската гимназия приема за свой патрон Васил Левски и това събитие се превръща в най-личния празник на възпитаниците. Отначало той се почита на именния ден на Апостола - Васильовден (14 януари - стар стил). През 1933г. за патронен празник на гимназията се определя датата на смъртта на Васил Левски - 19 февруари. Оттогава тържествено се отбелязва героичната му смърт. Тази традиция е запазена и до днес, като с всяка изминала година празникът става по-тържествен и по-искрен.

И днес ние черпим вдъхновение, гордост и пример от миналото. Левски е пътеводна звезда, която като светъл лъч озарява житейския ни път. Когато на 19 февруари застанем пред паметника на Апостола (който е единствен в нашия регион), когато видим устременият му поглед към бъдещето, когато усетим гордата му осанка, се чувстваме силни, безстрашни, готови за новите премеждия и осъзнаваме, че бъдещето принадлежи на потомците на Дякона, т.е. на нас. Черпим сила от неговата сила, вяра от неговата вяра, пламък от неговия пламък. В тишината на душите си, пред собствената си съвест, ние тайно полагаме клетва да следваме идеалите и заветите на Апостола и да имаме неговата воля за осъществяването им

Намирате се в страница: За училището Патрон