"БЕЗ ИЗПИТ НЕ Е ПРИЕТ НИКОЙ..."

Васил Левски

МАЙСТОРСКИ КЛАС НА ЦЕРН 2019г.

Международният майсторски клас на ЦЕРН се организира всяка година в рамките на International Particle Physics Outreach Group IPPOG.

През 2019г. българските ученици отново бяха поканени да участват в  международен майсторски клас на ЦЕРН в България. Събитието се организира съвместно с ЦЕРН от  Физическия факултет на Софийския университет, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник”, и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации. Това е ден за научни изследвания на учениците, на възраст от 15 до 19 години. Участвайки в събитието учениците ще могат за един ден активно да преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици. В майсторския клас на ЦЕРН в България учениците извършиха измервания по данни на експеримента CMS. След уводни лекции по тeoрия на елементарните частици, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията, учениците направиха сами оценката на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева. В края на деня получените резултати бяха обсъдени на видеоконференция с учени от ЦЕРН и с други международни участници, както в истинска научна колаборация.

Тази година майсторският  CMS клас на ЦЕРН  се проведе последователно  в няколко града в страната.

В Смолян домакин на събитието беше ЕГ“И.Вазов“ . В него се включиха ученици от ЕГ“И.Вазов“, СУ "Антим І" - Златоград, СУ "Св.св.Кирил и Методий"-Смолян, ППМГ "Васил Левски".

Имената на учениците от ППМГ са Людмил Бакалов и Делчо Дичев от 11 клас и Димитър Колев и Илия Василев от 10 кл.

Този сайт използва бисквитки.